Het is 25 juni 2022. Het gaat stap voor stap, week na week naar de afsluiting van de oude tour. Het duurt nog 1 maand maar die is snel gespeeld. Ik moet toch iets schrijven over 1 op 4 naar 1 op 3. Aan de hand van Vichy wil ik dit doen. Het prijzengetal gaat van 130 stuks vroeger nu naar 150 stuks, wat valt mij nu nog op in de lijst? 1 melker gaat van 5 naar 11 prijzen, een andere van 1 naar 6 prijzen. Nog vijf liefhebbers komen überhaupt erbij op de lijst. Voor melkers is het belangrijk dat de naam op de lijst te lezen is, al is het slechts 1 prijs. Dat vind iedereen leuk. Met deze prijs is men de hele week beter gesteld dan wanneer niets op de lijst staat. Het hoort zich veel beter aan om elf prijzen te krijgen in plaats van 5. Ik denk dat er verschillende liefhebbers zich een stuk beter voelen na een vlucht. Vichy is gemiddeld 560 km in plaats van La Souterraine met 520 kilometer. De warmte en weersomstandigheden zijn deze wisseling schuld. De wind zit mee en er wordt gerekend met een hoge snelheid, rond de 1500m/min, ofwel 90km/h. Achtendertig deelnemers zijn weer gespannen om de verloop van deze vlucht, waarvoor in totaal 450 duiven bij elkaar zijn gekomen. Om 6:45 worden de duiven gelost.

Om 12:35:04 kwam de winnende duif op het zuidelijkste puntje in Heijenrath van ons spel aan met een zuivere snelheid van 1564.813 m/min. Dat is bijna 94 km/h. Kees Roelofsen schoot deze vlucht met zijn duiven in de roos. Hartelijk gefeliciteerd met deze overwinning. Met 1 en 5 gelijk twee duiven in de top tien. Hij is de enigste die deze vlucht twee duiven in dit verslag krijgt. Wie had dit verwacht in onze duivenwereld. Het was een verrassing wat Kees ons heeft voorgeschoteld. Overigens klokt hij zijn eerst getekende van 50 gezette duiven voorop. Dat zegt me dat hij de duiven de hele week goed gevolgd heeft bij het trainen.

We gaan even de weg van Schweiberg af en we zijn in Mechelen. Hier zorgt de naam Lonussen voor furore op alle gebied van onze duivensport. Nu is het de nieuwe combinatie Lonussen – Vanwersch die bestaat uit een vrouw en een man. Van zo veel mensen met de naam Lonussen komen de mensen in de war. Wie is dat en wie is dat? Met 2 en 15 starten ze mooi in de absolute top van het klassement.

Nu  een stuk hoger en we zijn in Kerkrade. Niet wat je denkt, ik moet naar Henk Vluggen. Een mooie derde plaats wordt deze keer door hem bezet. Met 3 en 20 zet hij nog een parel aan zijn kroon. In totaal pakken acht van zijn twaalf gezette duiven een plek in het zonnetje van deze lijst. Ik kan meer zeggen en zo doorgaan en de naam Vluggen staat dan bij de kampioenen op de lijst.

Nu even een afzwaaier en Hoensbroek is aan de beurt. B. Raats doet hier goede zaken. Hij start met plaats 4 in de top tien. Dit is al een plaats waar men u tegen kan zeggen. Langzamerhand vult zijn naam met 6 prijzen van de 11 gezette duiven de uitslaglijst. Hier moet men staan en nergens anders. Het worden vaak verhalen verteld maar daarmee schiet men niks op.

Nu terug naar Nijswiller. Familie Hendriks geeft weer hun visitekaartje af, en dat doen ze met groots vakmanschap. Hun lijst aan prijzen begint met 6, 12, 14 en 26. Ze hadden slechts elf duiven mee waarvan 10 een plek op de lijst wisten te bemachtigen. Geweldig wat ze ons voorspelen.

Nu snel naar Bocholtz, naar de combinatie Nix. Ik denk dat ze met plaats 7 echt tevreden zijn. Ook zij zijn met vier prijzen goed vertegenwoordigd in de uitslag.

Tim Penders uit Heerlen schuift langzaam naar de voorste plaatsen. Nu is acht voor hem weggelegd in de top tien. In totaal vallen 10 van zijn 14 duiven in de prijzen op zijn naam. Dat kan zich beslist goed laten zien.

Voor A. Vloedmans moeten wij in Brunssum zijn. Hij geeft nooit op, het is een vechter en dat laat hij ons op deze vlucht echt zien. Gelijk drie van zijn duiven, met 9, 11, en 21 geven hem alle eer die hem toekomt. Deze duiven maken hem sterk, en het is voor hem nog niet over.

Voor plaats tien moeten wij de grens over en zijn we in Aken. Hier woont Leo Schluper. Dit seizoen is zijn naam dikwijls genoemd in verband met duiven op de uitslaglijst. Als men dit kan zeggen is het seizoen voor hem zeker goed verlopen.

Hier laat ik het bij en ik sta alweer in de startblokken voor de volgende vlucht.

Tot dan, Manfred.