Met St. Vincent begint de serie fondvluchten met middaglossing. Op deze vluchten daalt het aantal gezette duiven per liefhebber. Van de 26 liefhebbers zetten 6 tussen de 10 en 14 duiven. De overige 20 deelnemers kwamen met 3 tot 8 duiven. In totaal kwam 162 duiven bij elkaar. Op vrijdag 14 Juni waren om 14.30 uur de duiven los. Nu begint het tellen, wanneer kunnen de eerste duiven thuis zijn. De wind is zo en ze kunnen de eerste dag zo en zoveel km vliegen. Dan blijven nog voor dag 2 nog zoveel kilometer over en wij verwachten ze tussen 8 en 9 uur. Dat is een grove schatting voor het gros van de duiven. Voor enkelen klopt dit niet echt, die zijn al een stuk vroeger. Alles kan men niet vooruit zien. Deze St. Vincent was dit seizoen een kaliber voor duiven die top moesten zijn.

Om 11.45.19 uur was de winnende duif een feit. Dit gebeurde in Vijlen bij Combinatie A. & P. Delnoy. Eerst van harte gefeliciteerd. De duif wordt gemeld en gelijk krijgen ze te horen, dat dit de eerst gemelde was in het inzetlokaal. Voor het eerst bleef het rustig doch met de tijd worden de mensen wat onrustiger. Na een uur was nog geen 2e gemelde in het inzetlokaal. Nu waren mooie zaken bekend. Op afdelingsniveau was de duif op plaats 2. In sector 1, dat is Zeeland, Brabant 200 Oost-Brabant en Limburg kwam ze op plaats 3. En later blijkt, op de lijst van heel Nederland was het plaats 4. Ik kan echt over blije melkers schrijven die een duif thuis hadden met een fantastische prestatie.

Iets meer dan anderhalf uur later kwam in Kerkrade nummertje 2 aan. Frans Rumpen was met deze tijd nog heel vroeg op afdelingsniveau. Ook hier wordt de blijheid met grote letters geschreven. Het concours duurde iets meer dan 5 uur.

Een steenworp van Frans Rumpen komen de plaatsen 3 en 4 terecht bij Joep Jongen. Hier zitten al van ’s morgens vroeg enige liefhebbers op de aankomst van de eerste duif te wachten Ze hadden hun eerste duif doorgegeven en meteen zat ook nr 2 al op de slag. Met 5 duiven mee is dat al geweldig doch in zijn totaliteit stonden van hen 4 prijzen aan het eind van de uitslag.

Met Ton Jacobs vroeger Kerkrade, nu Heerlen moet ik helaas sluiten. Het hele seizoen is Ton bezig met het inzetten van zijn duiven. Voor een goede voorbereiding moeten de duiven al veel kilometers hebben gevlogen, alvorens de fondvluchten beginnen. Dit zetten heeft toch al vruchten gedragen met dit resultaat.

Zo tot de volgende vlucht, die blijft niet lang op zich wachten.

Tot dan….

 

Manfred Georges