Op zondag 4 september 2022 werd vanaf Sens gevlogen. Als ik Sens zeg moet ik meteen aan de Sens-vluchten van de 80’er jaren denken. Hopeloos, hopeloos waren deze vluchten. Toch ook met deze vluchten is de duivensport gewoon verder gegaan, en heeft zich tot nu toe ten beste  ontwikkeld. De weersvoorspellingen zijn tegenwoordig al meerdere dagen van te voren goed bekend. Nu zijn we zo ver dat iedere liefhebber met een handy zelf “losser” kan zijn zoals hij meent. Toch is hier en daar nog iets in het weer en de lossingscommissie is hierover geïnformeerd. Ik denk dat we de lossingscommissie haar werk moeten laten doen, dat waar ze voor bedoeld is. Er zijn vaker storingen op de vluchtlijn die met een handy niet bekend zijn. Deze keer waren er 845 duiven ingezet door 36 liefhebbers die werden gelost om 8:15 uur. De wind zat mee en de verwachte snelheid was rond de 90km/h. Dit keer waren het toch 150 duiven minder, en het aantal deelnemers is met 5 achteruit gegaan.

Om 12:06:48 wordt de winnende duif in Vijlen geconstateerd. Jan Deliege pakte een super uitslag. Eerst wil ik Jan en compagnon Frans van harte feliciteren. Bij deze uitslag moet ik toch wat woorden schrijven. Ten eerste heeft Jan al eens twee duiven met dezelfde tijd geklokt. Dat geeft gelijk twee winnende duiven op de lijst. De computer die de uitslag uitrekent geeft dan een willekeurige duif van deze twee als winnaar aan, en de andere duif wordt dan tweede. Toch zijn het voor mij twee winnaars, met dezelfde tijd en snelheid. Zelfs niet met meerdere plekken na de komma is een verschil te zien. Dat was maar het begin. De plaatsen 3, 4, en 5 komen ook nog op hun naam te staan. Geweldig! Al twee keer van te voren hebben ze de top vijf met vier duiven bezet, nu doen ze echt de deur dicht met vijf van de vijf. Binnen zeven seconden zaten al deze duiven in het elektronische systeem. In totaal was binnen 1 minuut 17 de hele top tien binnen. Voor het gehele concours duurden het 21 minuten tot aan de laatste prijs. Van de 47 gezette duiven brachten 26 de naam van Jan op de lijst.

Wij verlaten nu Vijlen en moeten naar Kerkrade, stadsdeel Eygelshoven. Hier doet Philip Baadjou altijd goede zaken met zijn duiven. Nu moet hij met plaats 6 tevreden zijn. Ook voor Philip is er wel eens een vlucht waar de lopende band slecht op toeren komt. Dan is ook de buit aan prijzen iets minder. Er is ook een oogziekte in omloop, en die is voor vermindering verantwoordelijk. Helaas is het zo.

Van hier gaan we naar Voerendaal. Leo Pluijmen doet het hier op zijn best. Hij pakt met 7 en 8 gelijk een duo in dit verslag. Dan begint bij hem de draaimachine te lopen. Hij bracht nog 43 duiven naar de start van deze vlucht, niet minder dan 36 van hen komen op de lijst te staan. Met dit aantal en dit prijzengetal komt hij op een percentage van 70% uit. 17 duiven plaatsen zich met zijn naam alleen al op de eerste pagina van de uitslaglijst. Dat is geweldig!

Van hok 3 gaat het naar hok 4. Dat is dan ook meteen het laatste hok van dit verslag. Hiervoor moeten wij naar Nijswiller. Familie Hendriks doet ook echt goed mee met 9 en 10, en hebben ze dus ook twee in de top tien. De derde duif valt met plek 11 net één plek hierbuiten. De plaatsen 17 en 24 worden ook door hun 4e en 5e duif bezet. Daar zou iedere andere liefhebber wel voor tekenen.

De liefhebbers die nog in de top tien willen komen krijgen op Orleans nog maar 1 kans om te slagen. Ik vrees dat het lastig wordt om dit te verwerkelijken. Alles kan, maar toveren kan niemand.

Dan tot deze vlucht.

Manfred.