De maand juli geeft ons liefhebbers meer moed. Dan gaat de zon ons lekker verwennen. We zijn dan positiever dan bij slecht weer, waar de zon ons niet verwarmd. De zon geeft licht en dat moeten onze duiven hebben. Hoe meer zon, hoe beter de conditie van onze lievelingen. Dat speelt een grote rol in onze duivensport. Voor deze vlucht zijn het nog 80 deelnemers met 1026 duiven. Dat is een concours naar wens. De duiven waren om acht uur los. Nu komt weer de obligatorische weerssituatie. Wanneer zullen de duiven thuis aankomen? We zijn in Orleans, dat is altijd een paar uur vliegen. De wind is wat mee en de duiven pakken een snelheid van rond de 85 km/h. Tegen 13:00 worden de duiven vandaag verwacht. Of het zo uitkomt dat is nog maar de vraag. De aankomst kan nog altijd wat eerder of wat later gebeuren.

Met een snelheid van 1478.525 m/min was de winnende duif thuis op de antenne van het elektronische systeem. Het was vandaag in Voerendaal. Omgerekend vloog deze duif zo’n 88 km/h. de inschatting die was gemaakt van te voren was dus niet slecht. In Voerendaal was het precies 12:57:26 toen het klokje piepte. Wie is de melker met de snelste duif van deze vlucht? Niemand minder dan Harry Leenders. Hij krijgt van allen een hartelijk applaus. 80 seconden later valt de tweede duif op de klok bij Harry. Deze duif is dan nummer 2 van de lijst. Op dit moment wist Harry Leenders nog niet van zijn dubbele overwinning. Dit werd pas later bekent na het openen van de klokken. Dan is de vreugde nog groter als bij de aankomst van de duiven. Harry is echt goed met zijn duiven bezig, en de getekende duif is altijd voorop. Dat geeft hoop voor de eindafrekening. Hij heeft slechts acht duiven in concours, en dan nog een dubbele overwinning behalen. Ongelooflijk! Vijf duiven pakte de lijst met zijn naam.

Nu iets hoger en we zijn in Heerlen. Hier is familie Everts thuis. Als de vlucht Orleans aan de beurt is hebben ze echt een bonus met hun duiven. Dat wil zeggen ze zijn op deze vlucht niet ver van de overwinning af. Nu pakken ze de lijst ook weer met twee handen vast. In elke hand hebben ze een duif met respectievelijk plaats 3 en 9. Ik schrijf dit alsof het allemaal makkelijk is in onze sport. Deze twee mensen doen week na week hun best met hun duivinnen. Ze spelen in ons spel met de oude, maar helemaal zonder doffers. Doffers of duivinnen spelen is toch een verschil. Ze komen met hun duivinnen goed te pas op de lijst. 8 van hun 13 gezette duiven komen met een plek op de lijst.

Nu nog wat verder en we zijn in Eygelshoven. In Eygelshoven zelf zijn geen hand vol melkers meer. Nog niet lang geleden was er nog een zelfstandige vereniging, met meer dan twee handen vol. Zo snel kan het gaan in onze sport. Maar ze hebben wel nog steeds Philip Baadjou, die altijd vele handen vol duiven blijft zetten. Nu waren het er 63, en 44 daarvan haalden de lijst. Hij laat een serie van vier duiven met 4, 12, 16, en 24 in de top van het klassement zetten. De overige volgen op korte termijn tot 44 stuks.

We moeten nu nog verder en we zijn op het verste hok in deze top tien. Tussen de kortste en het hok van J.J. Visser zijn toch 25 kilometer verschil. Plaats 5 geeft iedereen hoop voor dat wat nog komen gaat. Met maar twee duiven in concours is een plek in de top tien een prachtige prestatie. Zijn tweede duif pakt ook nog een plekje op de lijst. Dat is full house voor hem, wat toch niet heel vaak gebeurd.

Nu een sprong naar Hoensbroek. Hier is B. Raats thuis met zijn kolonie. Zijn duiven willen het deze vlucht weten, en hij start met 6 en 11. Hij heeft 21 duiven ingemand en 13 van hen zetten zijn naam op de lijst. Dat vraagt naar meer. Of het hem lukt zullen we snel zien over een paar dagen bij de volgende vlucht.

Nu terug naar Vijlen. Familie Lindelauf is weer present. Deze keer hebben ze vijf duiven in concours, en plaats 7 is bezet met hun naam. De serie valt voor hen op deze vlucht uit. Toch pakken vier duiven een prijs in het klassement.

Nog iets korter en we zijn in Mechelen. Hier is het duo Lonussen – Vanwersch echt goed bezig. Voor het vorige seizoen was Annie Vanwersch nog zelfstandig, maar nu een deel van deze combinatie. Met plek 8 en 10 gelijk twee duiven in dit verslag. Hun combinatie is in de duivensport goed gegroeid. 10 van de 14 komen in aanmerking voor een prijs.

Met hen moet ik helaas sluiten, maar ik ben snel weer terug.

Tot dan.

Manfred