We schrijven 27 augustus 2022 en de zesde vlucht met de jonge duiven is alweer verleden tijd. Er zijn nog maar twee vluchten en dan is het duivenspel op een laag pitje. Ik wil het eerst over het aantal jonge duiven hebben. Verleden week waren er 700 duiven minder, nu zijn dat er weer iets meer dan 600. Dat is gelijk afgenomen met het aantal deelnemers, dat zijn deze week 21 melkers minder. Dat is een afval van een derde. Waar komen we uit? Ik zal het in de gaten houden. Ik zet de lijst van vorige week tegen de lijst van nu naast elkaar, en kijk aan! Zes liefhebbers van vorige week komen ook in dit verslag voor. Één liefhebber is er even uit gevallen, en twee zijn er bij gekomen.

Om negen uur was de lossing. Na de lossing werd de vraag gesteld wat voor wind we hebben. Het antwoord komt dat de vlucht bijna vijf uur duurt. Zo heeft de winnende duif met een snelheid van 1180,208 m/min de thuishaven bereikt. Dat zijn 71 km/h. de Rijksweg is ook deze vlucht ons schuifpunt. We zoeken de winnaar op en dat is in Vijlen bij Jan Deliege. Jan, hartelijk gefeliciteerd met deze zege. Worden de vluchten verder, dan is Jan altijd vaste klant bij mij. Hij had 48 duiven in concours, en 27 duiven zetten zijn naam op de uitslaglijst, met de overwinning natuurlijk. Laten we ons verrassen met wat Jan nog in petto heeft voor ons. Ik ben benieuwd.

Voor plaats twee moeten we even de Rijksweg verlaten. Dat gebeurt maar even en we zijn in Bocholtz. Van daar kunnen we de Rijksweg nog steeds zien liggen. Hier in Bocholtz geeft Piet Janssen zijn visitekaartje af. Zijn duif is twee minuten later dan de winnaar geklokt. Dat zegt niet veel, het is een stevige tweede plaats. De duif van Piet heeft nog een kleine voorsprong van anderhalve minuut op de volgende. Dat is al wat. Piet had slechts vier duiven mee, en 3 van hen vallen in de prijzen. Dat mag ook zeker genoemd worden.

Nu weer terug over de Rijksweg naar Mechelen. Hier zit weer eens de combinatie Lonussen-Vanwersch bij de eersten. Met de bronzen plek zijn ze deze week drie plaatsen naar boven geklommen. Al zijn het maar drie plaatsen, het is een verbetering. Er kan altijd nog een verbetering volgen maar dat zal beslist niet makkelijk zijn. De anderen staan op sprong naar boven. We laten ons verrassen.

De Rijksweg weer af rijden en Vaals staat te wachten. Hier is J. Merx Junior weer aan de beurt met plaats 4. Zijn tweede duif bereikt nog plaats 16. Hij heeft tegenover vorige week nog maar de helft van zijn duiven in concours. Dat zijn er nog 20. Hiervan zet hij er nog tien op de lijst. Door de vermindering van de duiven worden de prijzen automatisch ook minder.

Nu snel naar Wittem. Natuurlijk weer aan de Rijksweg gelegen. Hier zet Harry Vanwersch zijn goed spel verder. Verleden week nog een overwinning met één duif in de top tien. Nu is het plaats 5 en 6, en plaats 18 is het toetje met drie duiven in de top 20. Hij blijft het grote aantal duiven volhouden en gaat nog niet minderen.

Nu weer iets schuiven en we zijn wederom in Vijlen. Familie Lindelauf start met plaats 7 en laat nog snel een hand vol duiven volgen. Hun serie is beslist hun naam waard met 7, 11, 12, 15, 21, en 25. Ze halen uit 36 duiven 20 prijzen. Altijd moet met hun rekening gehouden worden.

Nu weer iets schuiven en familie Hendriks in Nijswiller doet ook nog mee, met 8 en 9 gelijk twee duiven achter elkaar. Een serie van drie, met 19, 22 en 26 is nog goed voor de top 30. Ze klokken 24 van de 44 in de prijzen.

Nu rijden we weer over de Rijksweg en passeren Vaals. Daarna komt Aken, en hier geeft Leo Schluper zijn visitekaartje af. Plaats tien geeft hem het recht op dit verslag. Van begin af aan is hij goed bezig met zijn duiven op een nieuw hok. Dit hok krijgt in seizoen 2022 een goede doop. We hopen dat het zo verder gaat, ook in het jaar 2023. Leo, blijf bij de les, dan gaat alles op wieltjes.

Zo, tot de volgende vlucht.

Manfred