Met deze vlucht is de derde reeks kampioenschappen, namelijk de eendaagse fond gestart. Men zegt dat dit de vluchten van de waarheid zijn. Hier komt het niet op het weer maar op de kwaliteiten van de duiven aan. De vliegtijd gaat bijna altijd langer dan zes uur duren. Dat vraagt dan wat van de duif die iets minder dan 1 pond zwaar is. De lossing was om 7:15. De beste tijd om te lossen is tussen zes en zeven in de ochtend, als de temperaturen nog laag zijn. In de loop van de dag gaan deze toch snel omhoog als de zon aan de hemel staat. Dat maakt het de duiven iets zwaarder, en dat kan men door vroege lossingen voorkomen. Het aantal duiven was met 1119 stuks nog vrij hoog voor ons samenspel. Het aantal deelnemers is met 72 melkers tegenover de eerste vlucht van het seizoen nog op 60%.
Met een snelheid van 1269.015 m/min, ofwel zo’n 76 km/h is het een mooie start. De top tien was met acht minuten concourstijd toch snel gespeeld. Het gaat nu niet om seconden maar om minuten per duif. Bij echte wind tegen kan dit nog langer duren.
Na de lossing van de duiven wordt altijd geteld wanneer de eerste duiven thuis kunnen zijn. Het resultaat wat uitkwam was tussen zes en een half tot zeven uur. Dit was deze keer een goede inschatting die precies uit kwam. Om 14:05:13 was de winnende duif met haar chipring op de antenne van het elektronisch systeem. Dat gebeurde op Bocholtzerheide, bij de combinatie Huppertz-Grooten. Dit is vader en schoonzoon, aan beiden een hartelijk applaus voor deze prestatie van hun favoriete duif. Het was hun eerste getekende die alle kruisjes van de poulelijst mee had. Zo ging de buit echt naar hen. Voor velen was het een verrassing, maar voor de heren zelf niet. Misschien hadden ze dagen van te voren toch al iets gezien waarom deze duif favoriet was voor deze vlucht. Zo kunnen kleine dromen in vervulling gaan. Toch laten ze nog vijf prijzen op de lijst zetten van acht gezetten, dat is met een 75% prijspercentage sterk gespeeld.
Één minuut later gaat in Heerlen bij Martin Kollee de tweede plaats over de antenne. Hij doet het van begin af aan echt geweldig met zijn lievelingen. Hij scoorde zijn tweede getekende van voren, wat ook niet slecht is. Ik denk dat met hem nog vaak gerekend moet worden op de komende vluchten. Jullie zijn nog niet van hem af.
Nu nog iets verder terug en we komen in Mechelen binnen, zoals de duif van Gert-Jan Lonussen. Vanaf dit jaar is hij bestuurslid van de afdeling geworden en nu plaatst hij zich op de bronzen plek. Hij had met vijf duiven in concours een van de kleinste ploegen, en toch staan er vier op de uitslaglijst onder zijn naam. Dat is 80% prijzen. Het gaat toch bij velen met het prijspercentage de hemel in. Dat komt door de verandering van spel 1 op 4 naar 1 op 3.hier komen een kwart aan prijzen erbij.
Van hieruit moeten we terug naar Heerlen op de Kissel bij familie Everts. Hier zetten vader en zoon dikwijls goede resultaten op de lijst. Met hun 14 duivinnen rollen ze deze vlucht de top tien op. Hun uitslag is met 4, 6, en 9 niet meer te toppen door de anderen. Verder zetten ze met 22 en 24 gelijk vijf duiven in de absolute top van het klassement. Ook zij starten met hun eerste getekende. Alle vijf eerste duiven van de lijst zijn voorgetekend. Dat zegt dat het een normale wedstrijdverloop was. Zijn er storingen door het weer op de vlucht, dan zijn de getekende duiven toch altijd iets later of helemaal niet op de lijst.
Zo, nu terug naar Nijswiller. Familie Hendriks meldt zich weer. Met gelijk vier duiven in de top twintig zetten ze hun geweldig spel voort. De plaatsen 5, 12, 19 en 20 zeggen toch wel iets. In totaal elf prijzen van de twaalf gezette duiven. Dat is meer dan 90% prijspercentage. Wat moet men nog zeggen, geweldig.
Snel naar de andere kant van de rijksweg en we zijn in Vijlen. Jan Deliege geeft hier op deze vlucht de toon aan met plaats zeven. Hij doet het zeker niet veel slechter als zijn voorganger. De plaatsen 7, 13, 17, en 23 spreken duidelijke taal. Binnen acht minuten zaten ze in de klok.
Op dit soort vluchten wonen in Hoensbroek gevaarlijke melkers voor deze eerste plaatsen. B. Raats heeft het met plaats acht waar gemaakt. Zijn 14 gezette duiven waren goed voor tien prijzen. Echt niet slecht!
Voor het laatste bezoek gaan we over de grens naar Aken. Leo Schluper geeft daar de toon aan met zijn favorieten. Het is nu plaats tien. Met deze prestatie laat hij nog echt veel duiven en liefhebbers achter zich. Dat is echt zo. Leo, blijf volhouden, er zijn nog vluchten genoeg.
Tot dan, Manfred.