Op zaterdag 23 juli 2022 sluiten wij het seizoen Eendaagse Fond met Issoudun op gemiddeld 520km. In het begin van de ochtend was het weer niet al te best. Zo kwam het dat de lossing van het nationale concours pas om 10 uur van start ging. Voor een 500 tot 700 km tellende vlucht toch aan de late kant. Er kwamen nu al twijfels over het verloop van de vlucht. Twijfels hier, twijfels daar, de duiven zijn in de lucht en niet meer te stoppen. Wij hadden 451 duiven mee in het concours. Deze waren bij elkaar gebracht door 39 deelnemers. 10 van hen hebben de plank gemist. Dit missen gebeurt op iedere vlucht helaas. Genoeg met de woorden, wij gaan naar het verloop van de vlucht. Het concours duurt 1 uur en 9 minuten.

Het begint in Mechelen. De combinatie Lonussen-Vanwersch ging met de eer strijken en pakte een overwinning met een voorsprong op nummer 2 van 5m/m. Dit is in tijd bijna niet te tellen met een normale klok. Dit verschil werd pas op de derde plaats achter de komma duidelijk. Het is zo, en niet anders. Hartelijk gefeliciteerd met dit succes. Ze laten het hier niet bij. Plaats 3 is ook van hun, met een verschil van tien seconden. Dat geeft de overwinning nog een geweldige boost. Deze overwinning zorgt nog lange tijd voor verder commentaar. Telt men de tijd in seconden, dan vliegt de overwinnaar 21.31455 meter per seconde, waar de tweede plek 21.31447 meter per seconde haalt. Wat een klein verschil. Een oogknip is trager. In totaal scoort het duo 11 van de 20 ingemandde duiven.

Voor plaats 2 moeten wij in Nijswiller zijn. Hier is Familie Hendriks weer goed geklasseerd. Zij hadden 8 duiven in concours, en met 2 en 11 twee prijzen aan de kop van het klassement. Daar willen ze dan ook staan, als de Eendaagse Fondvluchten op komst zijn.

Voor rang 4 moeten wij naar Landgraaf, stadsdeel Waubach. Hier is een hok met weinig duiven maar week na week grote daden. Voor deze vlucht had Mien Vek 4 duiven gezet. Zijn beste dit seizoen was ook hier niet slecht met plaats 4. Later hoorde ik dat dit zijn 13e prijs in het hele seizoen was. Deze dertiende prijs heeft Mien goed in de kijkers gezet, en 3 van de 4 duiven zetten zijn naam nog beter op de uitslaglijst voor deze vlucht.

Nu van Landgraaf naar Hoensbroek. Hier doet Robbie van der Ven het weer op zijn best. Op de eerste bladzijde van de uitslaglijst plaatste hij negen prijzen. Dat zijn de meeste van alle liefhebbers. Men kan zeggen dat hij een geweldige kolonie duiven op zijn hok heeft zitten, en de Eendaagse Fond, daar voelt hij zich thuis.

Nu is de Kissel in Heerlen weer aan de beurt. Ik heb het nu over Familie Everts. Ze brengen hun naam geweldig op de lijst, met 3 duiven in de top tien. Dat is echt spitze! De plaatsen 6, 7, en 10 zijn voor hen. Doe hen dat maar eens na! De plaatsen passen dit seizoen echt bij hun naam. 11 duiven hadden zij in concours, en 9 daarvan kwamen voor een prijs in aanmerking. Dat is klokken op het hoogste niveau! Bijna niet te toppen!

Wij moeten weer terug naar Landgraaf, eveneens in Waubach. Hier doet een liefhebber het op zijn best. Men kan van het hok van Mien Vek dat van Ger van der Wijst zien liggen. Ze liggen slechts twee straten uit elkaar. Van begin af aan is Ger begonnen met 6 duiven op de Eendaagse Fond. Hij is geweldig uit de bus gekomen, dit keer met plaats 8. De helft van zijn duiven kwamen weer voor een prijs in aanmerking. Hij heeft ons echt wat laten zien op deze pittige vluchten.

Voor de laatste bezoeker moeten wij naar het kortst gelegen hok in Heijenrath. Hier heeft Kees Roelofsen een geweldig visitekaartje afgegeven met plaats 9. Het blijft niet enkel bij plaats 9, want de plaatsen 16 en 20 staan ook op zijn naam. Echt niet slecht!

Tot het volgende verslag van de volgende vlucht!

Manfred.