We zijn nu drie weken later na de eerste fondvlucht. Nu zijn bij de meesten de duiven van de eerste fondvlucht weer aan de beurt. Deze hebben nu lang genoeg rust gehad en zijn weer goed voor een vlucht. 180 duiven waren door 35 deelnemers ingemand. Dit zijn gemiddeld zo’n vijf duiven per liefhebber. Het was geen makkelijke vlucht hetgeen veel zegt over het verloop van het concours. De wind was niet mee, en er was hieruit geen steun voor de duiven te verwachten. Zo kwamen na een lossing op vrijdag om 13:00 de duiven zaterdag even voor de middag thuis. Er was maar één duif die om 11:29:25 over de antenne was gelopen.

Dit gebeurde in Ubachsberg, waar René Muijtjens thuis is. Allereerst van harte gefeliciteerd met dit succes. Als hij zijn duif even later in het inzetlokaal heeft gemeld hoorde hij gelijk dat het een heel vroege was. In heel Nederland waren tot nu toe een handvol duiven doorgegeven. Of deze klassering zo blijft dat kan op de volgende één of twee uur nog veranderen met liefhebbers die een stuk verder wonen. In ons spel had de winnende duif een voorsprong van drie kwartier. Zijn serie van drie duiven met 1, 11, en 14 maakt de overwinning nog wat kleurrijker.

Voor plaats 2 moeten wij in Amstenrade zijn. Dat is even naast Hoensbroek. Hier was W. Mennens met zijn favoriete duif de volgende. Zijn eerste getekende gaf hem een goed gevoel voor deze niet makkelijke vlucht. Een derde van de 35 deelnemers hadden op het einde van het concours hun favoriete getekende duif op de lijst staan. Bij fondvluchten is dit vrij normaal. Er waren overigens de meeste duiven in het concours ouden. Dan staan de besten vooraan de lijst.

Voor de derde plek gaan wij naar Mechelen waar Ger Lonussen zich thuis voelt. De naam Lonussen zorgt dikwijls voor verwarring bij mij. Maar het is Ger die deze week plaats 3 en 5 claimt met zijn ploeg.

Bijna een half uur later kwam nummer 4 aangevlogen in Simpelveld. Hier stond Frans Strijthagen te wachten. Vliegen de duiven rond de 60km/h, dan staat zijn naam dikwijls vroeg op de lijst. Zijn serie van 3 met plek 4, 12, en 22 spreekt ook voor dat wat ik eerder al in verslagen heb neergezet. Hij heeft sterke duiven op zijn hok zitten die alles goed aan kunnen. Ik denk dat zich dit bij vele liefhebbers heeft rondgesproken. Dat geeft Frans echt goede voldoening.

Ik wil nog iets over mevrouw Hendriks kwijt. Op vlucht 1 was ze met 3 prijzen van de 3 gezette duiven al goed op dreef. Nu zijn deze drie duiven weer aan de beurt. Nu is haar serie van 7, 12, en 30 met dezelfde duiven als vlucht 1 weer een vermelding waard. Laten we over drie weken kijken of ze dan weer de lijst met haar naam verzilverd. Wij blijven kijken maar zij moet het met haar duiven doen.

Tot dan,

Manfred.