Wij zijn weer gestart met een nieuw seizoen. Vanaf dit seizoen is ons spel uitgebreid met 3 verenigingen uit Brunssum en Schinveld. Tevens is ons samenspel benoemd als 4e vlieggebied van afdeling Limburg, t.w. Oostelijk Zuid-Limburg. Het aantal liefhebbers is met plusminus vijftig gestegen, en het aantal duiven met plusminus 800 voor de eerste vluchten. Zo starten wij met 3205 duiven voor de eerste vlucht, en ongeveer 131 deelnemers. Dat hoort zich goed aan.
Om 8:45 werden de duiven gelost. De wind was niet mee en zo bereikten de duiven een snelheid van 1218.992 m/min. Dat zijn omgerekend 73 km/h. Met dit getal kunnen de oude deelnemers beter omgaan als met meter per minuut. Dat zijn de belangrijke veranderingen vanaf nu binnen ons spel. Zo kunnen wij gelijk starten met een nieuw verslag van de top tien van de uitslaglijst. Daarmee vormen wij nu met 4 samenspelen Samenspel Oostelijk Zuid-Limburg.
Het fenomeen wat deze vlucht is gebeurd is nog niet voorgekomen sinds ik schrijver ben; dat één samenspel de top tien vormt van een vlucht.
Remon Nijsten uit Bocholtz is de eerste winnaar van dit seizoen. Als ik zo door de lijst kijk doet hij het uitstekend. Als eerste van harte gefeliciteerd met dit resultaat. Hij liet het niet bij één maar pakte gelijk een dubbele overwinning met 1 én 2. Zijn percentage aan prijzen is met 25 duiven van de 31 gezette duiven gelijk aan 80%. Dat geeft hoop voor de komende vluchten. Of dit hem zo lukt op de volgende vluchten zal nog moeten blijken. Veel factoren spelen vlucht op vlucht een andere rol voor liefhebbers die duiven hebben gezet.
Het volgende hok ligt in dezelfde straat en is de overbuurman van het vorige hok. Ik heb het over de combinatie Huppertz-Grooten, met plaats 3. Ook hun percentage ligt vrij hoog met 20 prijzen van de 27 gezette duiven. Dit is goed voor zo’n 74%.
Voor plaats 4 moeten we Bocholtz verlaten en zijn we in Voerendaal. Hier schiet Harry Leenders de vogel af van deze vlucht. Harry klokt met 4, 15, 17 en 24 gelijk 4 van de 17 gezette duiven in de top van het klassement. Dan komt hij met nog met een stunt naar voren. Van de 17 duiven die hij heeft gezet zet hij gelijk 16 duiven op de uitslaglijst, een percentage van 94%. Kan het nog beter, vraagt zich iedereen af? Harry, blijf bij de les, en ga niet zelf vliegen.
Nu weer snel terug naar Bocholtz. Hier komen wij bij een nieuwe combinatie terecht en wel Combinatie Knops – Vanwersch. Zij pakken met 5 en 21 ook meteen weer 2 duiven met een topprestatie. Op de kortere vluchten was André altijd met zijn hok een topspeler. Nu zijn ze met zijn tweeën en wordt het beslist niet slechter. Met 17 duiven mee scoren zijn er 12 op de uitslaglijst. Dit is gelijk aan 70%.
Nu gaan wij naar Simpelveld en we landen bij Jef Schnackers. Hij zit op een leeftijd van midden in de 80 en gaat steeds verder zo door als vorig seizoen. Nu zit hij met 7, 9, 11, en 12 gelijk 4 duiven in de top van het klassement. Dit betekent toch wel iets. Hij blijft altijd met beide voeten op de grond en dat maakt hem sterk. Ook zijn percentage van 21 van de 28 gezette duiven brengt hem op een percentage van 75%.
Wij verlaten nu Simpelveld en moeten over de grens naar Aken. Hier doet Leo Schluper het beslist niet slecht, met 8 en 25 om te beginnen. Dat is een mooi koppel op de eerste lijst van het seizoen. Hij zet ook 25 prijzen op de lijst van zijn 35 gezette duiven. Een mooi percentage van 71%.
Nu weer snel terug naar Bocholtz. Hier sluit J.A.G. Vanwersch deze reportage af. Ook hij doet niet onder voor de anderen en plaatst 2 duiven, 10 en 19, in de top van het klassement. Ik denk dat John hiermee best tevreden is.
Ik hoop dat de komende vluchten de kopduiven beter verdeeld zijn over de vlieggebieden en de andere regio’s ook vertegenwoordigd zijn in de top tien. Dit was waarschijnlijk eenmalig en zal niet meer zo snel gebeuren.
Tot de volgende vlucht verblijf ik,
Manfred.