6 augustus 2022 is de laatste vlucht van de grote fond gespeeld. Het was een morgenlossing. Om acht uur kwamen de duiven los. Het waren er 245 in ons spel. 30 deelnemers waren nog met duiven zetten bezig. De weersomstandigheden waren echt best als de temperaturen maar niet zo hoog waren. Hoge temperaturen brengen automatisch lange concours met zich mee.

Zo was de winnende duif om 08:12:23 bij een blije liefhebber thuis. Dit was een dag na de lossing. Snel gaan we naar Ubachsberg, en zijn we bij René Muijtjens. Dit is een naam met bewondering, als de duiven van een verre afstand thuis komen. Allereerst hartelijk gefeliciteerd met het resultaat van zijn winnende duif. Vlucht na vlucht waar hij duiven mee heeft pakt hij een percentage van rond de 50%. Altijd zitten er één, twee, of meerdere kopduiven bij, of hij nou weinig of veel duiven mee heeft. Nu was het duo 1 en 6. In totaal duurde het concours tien uur. Van 11 duiven mee pakt hij zes op de lijst met zijn naam. Bij zijn eerste vier duiven die thuis kwamen had hij de 1e, 2e, en 3e getekende in de klok zitten. Dat geeft ook nog zijn duivenkennis weer. Ik denk dat we volgend seizoen weer rekening met hem moeten houden. Wij hopen dat alles bij het oude blijft.

Van hier naar Bocholtz is slechts een kleine sprong. Hier doet Jos Höppener het ook weer op zijn best. Hij zet meteen een trio duiven in de top tien, met de plaatsen 2, 5, en 9. Deze drie liggen toch meer dan een uur uit elkaar. Hij kwam met 24 duiven naar het inzetlokaal en staat met 14 prijzen in de uitslaglijst. Een derde van de deelnemers heeft op deze vlucht de lijst gemist. In de top 20 kwamen 5 duiven van Jos. Hij is een bescheiden mens, net als zijn voorganger René. Men hoort geen harde woorden van hen, men moet ze echt tussen de liefhebbers in het inzetlokaal zoeken. Bij hun is het spreekwoord echt; “geen woorden maar daden”.

Nu weer wat korter en we zijn in Gulpen. Hier doet Kerstin Frohn met partner Rinus Dohmen dat wat ze goed kunnen, hun duiven goed naar de start brengen. Ze zijn niet te beroerd om meer dan twee handen vol duiven te zetten. Ze krijgen altijd wat munten mee. Meerdere duiven brengen hen altijd wat in het laatje. Wie niet waagt kan ook niet winnen. Zijn derde prijs brengt hem wat centjes mee. Met zijn eerste getekende op plaats 13, die alle kruisjes mee heeft, doet hij een goede zet.

We blijven voor plaats 4 in Gulpen. Thijs Vluggen draait zijn eerste getekende voorop. Ook bij hem krijgt zijn eerste getekende alle kruisjes mee. Zo heeft hij snel een buit binnen. In het inzetlokaal is hij ook goed voor de tekenwet. Bij dertig deelnemers komt een mooi bedrag bij elkaar. Bij deze wet hebben alle deelnemers gelijke kans. Er telt maar één duif, en dat is bijna altijd de eerste getekende. Bij twee euro startgeld is dat de hoogste prijs in ons spel.

Ik wil sluiten. Er zijn nog wat vluchten.

Manfred.