Bordeaux is dit seizoen een morgenlossing, waar het vorig jaar een middaglossing was. Met Bordeaux hebben wij 747 duiven. Dit aantal was ik helemaal niet van ons spel gewend. Het aantal deelnemers is met 62 ook boven verwachting. De duiven waren gelost op vrijdag 1 juli, om zeven uur. De wind was goed mee en er werd een snelheid verwacht van 80 km/h. de concourstijd was met twee uur snel verlopen. Er word een vliegtijd verwacht van plusminus tien.

Precies om 17:01:26 uur was de winnende duif in Eys thuis. Hier maakte Helmut – Geert Schmitz een stunt met zijn duiven. Binnen 90 seconden waren bij hem drie duiven over de antennes gelopen. Dat waren de plaatsen 1, 2, en 3 van de uitslaglijst. Voor dit prachtstuk een hartelijk applaus van alle duivenliefhebbers. In concours waren 79 duiven mee van hem en 34 kwamen op de uitslaglijst, en dat van 820 kilometer! De top tien was bij deze vlucht in recordtijd vergeven. Binnen acht minuten waren alle prijzen op naam gezet. Dat lukt bijna niet bij midfond en eendaagse fond. Ik denk dat de weersomstandigheden formidabel waren voor de duiven. Maar Helmut geeft nog een tweede serie mee, met 12, 19, 24, 35, 36, 38, 39. Iedere liefhebber zou blij zijn met dit tweede rijtje.

We gaan verder en springen naar Heerlen, stadsdeel Palemig. Hier wonen meerdere goede fondspelers, maar deze keer was Math Poeth aan de beurt met plaats 4. Dat is geen verrassing, aangezien hij dikwijls goed met zijn duiven scoort. 29 duiven stonden op zijn naam bij het inmanden en 14 hiervan stonden op de uitslaglijst. Als ik zo over de lijst kijk valt me iets op. De jarigen hebben het goed gedaan. De top tien bestaat uit acht jarigen en twee tweejarige duiven. Zo komt het dat maar 1 liefhebber zijn eerstgetekende duif in de top tien heeft geconstateerd. Op de vluchten met enkel oudere duiven staan dikwijls een hand vol eerst getekende in de top tien.

Nu snel naar Vijlen, waar A. en P. Delnoy weer eens goede zaken doen. Ze waren met 23 duiven vertegenwoordigd op deze vlucht, en 16 hiervan zetten hun naam op de lijst. In de top tien waren gelijk drie met hun naam, op 5, 9 en 10. Absoluut Spitze! Verder draaiden ze nog een serie van 3, met 27, 28 en 34. Deze lijst maakt hun succes compleet.

Nu is Simpelveld aan de beurt, en gelijk met twee melkers. Als eerste Geert Schmitz met plaats 6. Ook hij laat gelijk een serie met 6, 18, 29 , 30, 37 in de bovenste plaatsen van de lijst zetten. Hij denkt, wat die anderen klaarspelen dat kan ik ook. Maar het moet eerst gemaakt worden.

De tweede speler in Simpelveld is Frans Strijthagen. Deze naam heb ik seizoen na seizoen dikwijls moeten opschrijven. Hij had zijn duiven altijd in topconditie voor hij met ze naar het inzetlokaal ging. Hij doet het niet slechter als zijn voorgangers. De serie 7, 31, 33 is wat van zijn duiven verwacht wordt. Hij had tien duiven mee en zit vaak bij de eersten. Hier zitten sterke duiven aan de basis van zijn spel.

Van Simpelveld een sprong naar Ubachsberg. Hier geven de gebroeders Maassen dikwijls de toon aan met hun duiven. Ze pakken met plaats 8 weer een plek in de voorste rij, waar ze zich thuis voelen. Hun naam is zeker niet onbekend in de fondwereld. Ze zijn al heel lang heel goed bezig met hun duiven. Hiervoor staan sterke duiven voor vlieg en kweek aan de basis. Zo moet het zijn.

Ik ga even sluiten met deze vlucht, en sta al te wachten op de midfondvluchten.

Tot dan, Manfred.