We zijn aan de voorlaatste fondvlucht van het seizoen 2022 begonnen. Het is een middaglossing, op vrijdag 28 juli, om 13:30. Deze vlucht heeft een gemiddelde afstand van 780 kilometer. Meteen gaat het aantal duiven een stuk omhoog naar 331. Dit aantal is door 40 deelnemers samengebracht. Het is niet enkel de afstand maar ook het zetten van de jarige duiven is fors gestegen. Het concours duurde rond de twee uur. Dit is dan vrij normaal. Dat geeft ook aan dat de weersomstandigheden goed waren voor de duiven, op alle fronten.

De winnende duif kwam met een snelheid van 1018,525 m/min aan, omgerekend zo’n 61km/h. Deze snelheid geeft ook gelijk aan dat de duiven niets geschonken hebben gekregen. Voor de winnaar moeten wij naar Duitsland, en we zijn in Ubach-Palenberg. Hier doet Hans Gottschalk iets wat niemand van hem heeft verwacht. Wat kan dat nou zijn? Eerst een felicitatie met deze overwinning, Hans. Ik kan me niet herinneren dat een duitse liefhebber de lijst bij ons ooit zo heeft beheerst als jij nu. Hij is een liefhebber met relatief weinig duiven. 7 duiven worden door hem gezet. Met 4 duiven stond hij op de lijst, met een serie van 1, 3, 11, en 13. Ik denk dat hij dit zelf ook moeilijk geloven kon. Is dit toeval? Ik denk het niet. Ik heb hem dit jaar bijna op iedere vlucht met duiven in het lokaal gezien. Daarmee heeft hij een groot aantal vluchten voor training kunnen gebruiken. Op de jonge vluchten kwam hij ook met zijn garde aan jonge duiven, voor hem als fondspeler wat nieuws. Hoe snel zijn naam op de uitslaglijst naar boven schiet.

Nummer 2 is een bekende uit Ubachsberg. Wie blijft er over, onze René Muijtjens. Tot nu toe bijna nog niet uit de top tien geweest. Hij gaf dit keer zijn jarigen de kans om te overleven. Dit waren er dit keer 24, en 11 van hen maakten een bezoek op de lijst met zijn naam. Zo is de wet in het duivenspel. Een duif die niet voldaan heeft tot nu toe krijgt niet meer veel kansen om dat in te halen.

Voor plaats 4 gaan we naar Wijlre. Hier geeft het niet alleen goed bier, maar ook goede fondduiven. H. Gossens nestelt zich vaak bij de eersten met zijn duiven. Nu kwam zijn favoriete duif, de eerste getekende, heel vroeg op de lijst. In het lokaal kreeg hij de overwinning van de tekenwet. Bij een inzet van 2 euro en veertig deelnemers komt een goed bedrag bij elkaar. Dit kan men met prijzen op de lijst niet verdienen, ook als alle streepjes gezet zijn. Hij had acht duiven mee, en vier van hen hadden succes voor hun liefhebber. Met 4 en 10 waren er twee absolute koplopers erbij.

De laatste rit gaat naar Heerlen. Hier doet Mevrouw Pappers het weer uiterst op haar best. Op plaats 5 begint haar eerste duif. In totaal had ze 10 duiven mee. Zes sierden de lijst met haar naam. Haar serie van 5, 9, en 15 laat de mannen toch weer een beetje schrikken. Mevrouw Pappers en Mevrouw Hendriks doen dit het hele seizoen al geweldig. Ze zetten een handvol duiven en laten het sterke geslacht eens kijken wie de baas is. Ik hoop dat wij nog lang met hen samen kunnen verdergaan. Het ligt niet in mijn handen. Zij moeten het doen.

Genoeg geschreven, de volgende vlucht wacht al.

Manfred.