De eerste grote fondvlucht is zoals ieder jaar de vlucht vanaf St. Vincent. Bij het inmanden van de duiven was de vlucht dat ook nog. Twee dagen was de vlucht al Bergerac, en in de loop van de dag wordt de vlucht wederom omgezet naar Libourne, en uit de middaglossing wordt een morgenlossing, terwijl de temperaturen op de lossingsplaats vrij hoog waren. Verantwoordelijk voor deze veranderingen is de weerssituatie. De temperaturen in Frankrijk liepen op tot wel 40 graden, waarbij een middaglossing onverantwoord is. Op de dag van de lossing kwamen 9 duiven van de 220 gezette duiven thuis. Voor dit aantal duiven waren 40 deelnemers verantwoordelijk.

Om 7:15 waren de duiven los, en om 20:26:16 was de winnende duif thuis in Mechelen met een snelheid van 1031.857 m/min. Jo Lonussen pakte zijn eerste overwinning op deze afstand. Als eerst van harte gefeliciteerd voor dit prachtstuk van zijn duif. Nog niet zo lang speelt hij op deze vluchten, en nu al viert hij een uitmuntende zege. Met 10 en 14 heeft hij het geweldig gedaan, van zijn 6 ingemande duiven. Jo, je hebt het proefwerk met lof behaald, ga gerust zo verder!

Wij gaan van Mechelen naar het noorden en komen uit in Schinveld. Hier doet een vrouw het geweldig met een paar duifjes. Nettie Hendriks is met 3 duiven naar het inzetlokaal gegaan met hoop op succes. Als ik zo snel over de lijst kijk heeft ze het echt waar gemaakt. Haar eerste duiven pakken plaats 2 en 3 van de lijst. Tussen deze duiven zit toch een tijdverschil van 20 minuten. Hieraan kan men zien dat het hele concours toch twaalf uur heeft geduurd. Haar derde duif pakt nog de 64e prijs, een full house dus. Men heeft snel gezegd dat ze maar drie duiven mee heeft, maar velen zetten een veelvoud van haar en pakken dan net 3 prijsduiven. Eerst maken en dan praten.

Nu weer terug naar Vijlen. Hier was J. Laeven op zijn best. Hij heeft met plaats 4 alle sportvrienden achter zich gelaten. Ik denk dat hij echt blij was toen hij zijn duif in het inzetlokaal met de juiste tijd heeft doorgegeven om dan te horen te krijgen dat het de vierde van de lijst en de eerste in Vijlen is. Ik denk dat hij echt trots op zijn duif was en met veel plezier naar de volgende duif heeft gekeken. Een tweede duif van zijn  vijf gezette pakte nog een prijs, zeer netjes.

Nu snel naar Kerkrade. Wie anders dan Joep Jongen zet zich op plaats 5. Verleden jaar stond hij nog met deze vlucht boven aan de lijst. Nu is hij beslist niet veel verder naar achteren. Zoals ik weet heeft Joep een slechte voorbereiding moeten nemen in de winter. In December is zijn vrouw overleden, en iets eerder zijn vriend waarmee hij iedere fondvlucht om half vijf ’s ochtends klaar stond om de aankomst van de eerste duif te zien. Begin van het jaar is hij zelf door een ziekte zwaar getroffen en kon hij wekenlang zijn lievelingen niet zelf verzorgen. Zo komt deze prestatie op een goede plaats terecht. In totaal haalde hij 3 prijzen met zijn zes ingemande duiven van zijn hok. Zo komt deze prestatie nog op de goede plek terecht.

Nu wil ik nog over een liefhebber schrijven die de vlucht ook met een full house heeft afgesloten. Ik heb het over Al Heuts uit Palemig. Zijn serie van 6, 17, 42 en 60 op de uitslaglijst zet hem weer eens op een goede plaats in de duivenwereld. Al, blijft altijd bij de les. Er komen nog wat vluchten waar je dit vakmanschap goed kan gebruiken. We zullen het zien.

Tot dan.

Manfred