Ook de fond was met de laatste vlucht bezig en er waren al melkers die geen duiven over hadden om te zetten. De stand van de veren was om deze tijd niet meer voor een grote vlucht geschikt. Toch kwamen er nog 23 spelers bij elkaar voor deze vlucht. Het aantal duiven was met 180 nog redelijk. Dit aantal wordt echter door twee liefhebbers gedragen. Deze hadden 41 en 22 duiven respectievelijk in concours. Dat is 1/3 van de 180. Zo moet men dit nuchter zien. Vrijdag zou de losdag zijn, maar deze werd een dag verschoven naar zaterdag. Het weer speelde weer eens niet mee. Na de lossing zaterdag om 13:00 is het nu wachten op de winnende duif. Het wachten en de spanning wordt iets opgeschroefd.

Om 10:25:38 was het dan zover; de combinatie Crombach-Trompetter kon hun duif als eerste doorbellen naar het inzetlokaal. Beide hartelijk gefeliciteerd met deze overwinning! Daarmee zijn ze van zowel de eerste als de laatste vlucht de winnaar. Ze kunnen direct vermelden dat het hun favoriete eerste getekende duif was. Nu stonden  ze nog op plaats 1 van de afdeling. In de verloop van het volgende uur zal de beslissing over deze situatie vallen. Het lot was tegen hen, ze vielen nog iets terug naar plaats 4. Toch is ook dat niet slecht. Even later bleek dat deze duif voor alle concoursen bij de eersten zat. Dat geeft een goed gevoel voor deze twee mensen.

Een half uur later arriveerde de tweede duif bij Math Poeth in Palemig. Hij zette zijn handtekening op het verloop van deze vlucht. Hij was de man met de 41 duiven. Van deze bracht hij 18 stuks op de uitslaglijst. Hij begint zijn serie met de prijzen 2, 6, 7, 11, 13, 16, 17, enzovoorts. Ook hij zette van dat grote aantal zijn favoriete eerst getekende duif voorop. Dit was niet de laatste melker die dat lukte.

De derde melker was in Ubachsberg thuis. Renee Muijtjens staat weer vast op de lijst. Hij start met 3, 4, 12, en 14. In totaal waren van zijn 22 gezette duiven 9 goed voor een prijs. Dat kan zich echt laten zien. Samen waren de laatste twee liefhebbers goed voor 60% van de prijzen. Hun duiven waren echt goed voor deze vlucht.

Wij gaan verder en landen in Bocholtz. Hier geeft familie Janssen weer eens de toon aan. Deze keer is het onze Rob. Hij doet weer van zich spreken. Met 4 duiven mee zet hij op plaats 5 zijn eerst getekende duif. Hij had hem nog wat centen meegegeven. Met deze duif krijgt hij nog wat uit. Zijn tweede duif pakt nog plaats 9. Dat is echt nog een goede prestatie. Twee duiven bij de top tien. Dit kan bijna niet beter! Ik denk dat hij echt tevreden is met dit resultaat. Het gaf hem een mooie afsluiting van zijn fondgebeuren.

Wat mij opvalt als ik zo over de lijst kijk, is dat er nog geen handvol jarige duiven op staan. Dat is een verrassing voor mij bij dit aantal kilometer wat de duiven moeten vliegen. Maar wat is dat is, dat kan men niet veranderen.

Ik wil sluiten en hoop dat alle fondspelers volgend jaar weer gezond en wel terugkomen naar het spel. Dat zullen we snel zien.

Tot dan!

Manfred.